Informacje o colostrum

Mądrość natury

Colostrum, czyli siara to najbardziej kompletny, wartościowy pokarm znany naturze. Jest wydzielana przez gruczoły mleczne ssaków w pierwszych dniach po porodzie. Ma wysoce specyficzne właściwości odżywcze i immunologiczne. Colostrum zdecydowanie różni się od mleka. Jest aktywnym biologicznie suplementem diety odpowiednim dla ludzi w różnym wieku, a składniki w nim zawarte są nieobecne lub obecne w bardzo małych ilościach w innym pożywieniu.

Najważniejszą frakcją białkową w siarze są immunoglobuliny, dostarczające noworodkowi ciała odpornościowe przeciwko chorobotwórczej florze bakteryjnej, z którą spotyka się po urodzeniu. Poza immunoglobulinami w skład siary wchodzą inne białka, hormony, czynniki wzrostu (insulinowy czynnik wzrostu I i II, TGF alfa, beta1 i beta2, FGF, EGF, GM-CSF, PDGF, VEGF) enzymy i jelitowe peptydy regulacyjne oraz duża grupa czynników o działaniu antybakteryjnym, prebiotyki i probiotyki.

Przeprowadzone badania opisane w naukowych publikacjach przedstawiają Colostrum jako produkt mający  terapeutyczne i ochronne oddziaływanie na organizm człowieka. „Wpływ colostrum na organizm nie nosi żadnych cech działania na siłę, przełamującego niemożność wykonania jakichś funkcji przez niesprawne komórki. Składniki czynne colostrum raczej regulują działanie organizmu poprzez mechanizmy funkcjonujące w naturze. Nie istnieje zatem obawa, że naprawiając jeden niesprawny element czy funkcję naszego organizmu, uszkodzimy inny. Co więcej – nie ma szans na to, że efekt działania siary będzie zbyt silny lub niezgodny z naturalnymi procesami w ustroju i może doprowadzić do rozregulowania organizmu jako całości.” 15

Skład:
białka, aminokwasy egzogenne, kazeina, laktoferyna, peptydy bogate w prolinę (PRP, proline rich peptide), lizozym, laktoalbumin, immunoglobuliny.

 

 

Składniki COLOSTRUM PRO IMMUNO o istotnym działaniu terapeutycznym:

 

Kazeina 15,16

  • wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • reguluje gospodarki wapniowej i fosforanowej (poprawa mineralizacji kości),
  • hamuje rozwoju próchnicy.

Laktoferyna 1, 2, 3, 4, 17

  • chroni przed infekcjami,
  • promuje rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej jelit,
  • wykazuje aktywność przeciwgrzybiczą w odniesieniu do rozmaitych szczepów Candida,
  • wykazuje bezpośrednie działanie przeciwpasożytnicze,
  • wykazuje bezpośrednie działanie przeciwwirusowe poprzez blokowanie adhezji i wnikania wirusa do komórek gospodarza – działa synergistyczne z lekami przeciwwirusowym.

Peptyd bogaty w prolinę (PRP, proline rich peptide) 5,6,7,8

Jest to grupa podobnych cząsteczek charakteryzujących się szerokim spektrum aktywności regulacyjnej wspomagającej rozwój układu immunologicznego. Do podstawowych funkcji należą:

  • wpływ na dojrzewanie tymocytów i proliferację limfocytów w węzłach chłonnych,
  • wzmacnianie napływu limfocytów T supresorowych do miejsca toczącej się reakcji immunologicznej,
  • ograniczanie reakcji autoimmunologicznej,
  • stymulacja wytwarzania wybranych cytokin istotnych w rozwoju reakcji zapalnej, takich jak INF, TNF-α, IL-6, IL-10,
  • wykazuje działanie neuroprotekcyjne – stosowany w profilaktyce choroby Alzheimera.

Lizozym 17

  • działa przeciwbakteryjnie (działanie bakteriostatyczne lizozymu i bakteriobójcze w połączeniu z laktoferyną),
  • działa leczniczo i profilaktycznie w odniesieniu do próchnicy,
  • przyspiesza gojenie się infekcyjnych ognisk zapalnych.

Laktoalbumina

Laktoalbuminy α lub β charakteryzuje działanie nieco odmienne niż w przypadku lizozymu. Najważniejsze ich funkcje to:

  • silne działanie przeciwwirusowe w odniesieniu do HIV-1 (hamowanie takich enzymów wirusa jak proteaza oraz integraza),14
  • działanie protekcyjne w stosunku do błony śluzowej żołądka (znaczenie w rozwoju choroby wrzodowej – stymulacja wydzielania prostaglandyn PGE2),
  • działanie protekcyjne w odniesieniu do jelit, zapobieganie objawom biegunkowym w przebiegu infekcji Escherichia coli,
  • poprzez redukcję poziomu tryptofanu i pośrednio serotoniny – możliwość ograniczania zjawiska depresji oraz lęku, które wynikają z działania stresu.

Immunoglobuliny 12, 13,14

W przeciwieństwie do człowieka, u którego występuje 5 klas przeciwciał: IgG, IgA, IgM, IgD, IgE w colostrum bydlęcym wykazano obecność 3 klas przeciwciał: IgA, IgG: G1 i G2, IgM. Siara bydlęca zawiera stosunkowo wysokie stężenia przeciwciał, szczególnie klasy IgG. W obrębie jelita przyczyniają się do właściwej selekcji szczepów bakteryjnych tworzących mikrobiom przewodu pokarmowego. Ma to kardynalne znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego i modulowania przebiegu wielu schorzeń ogólnoustrojowych. Dotyczy to zwłaszcza immunoglobuliny A.

Szczególnie IgG może spełniać rolę ochronną, gdyż dzięki receptorom polimerowym może być transportowane z rąbka szczoteczkowego poprzez światło komórki do naczyń krwionośnych. Tego typu odporność humoralna może mieć znaczenie wspomagające odporność czynną w zakresie ochrony przed infekcjami.

Czynniki wzrostu 9, 10, 11

Niezwykle ważne z punktu widzenia rozwoju i wzmocnienia organizmu są czynniki typu hormonalnego o działaniu anabolicznym, jak: insulina, IGF -1 i IGF-2 (insulinopodobne czynniki wzrostu), hormon wzrostu i wiele innych.
Efekt anaboliczny jest osiągany za pomocą połączonych działań niewielkich (w porównaniu z tzw. nielegalnym dopingiem) stężeń różnych bioaktywnych czynników, które tylko w takiej, naturalnie dobranej w procesie ewolucji kombinacji, wywołują ten efekt w sposób łagodny i nieszkodliwy.

 

  1. Artym J., Zimecki M., Kruzel M.L.: Reconstitution of the cellular immune response by lactoferrin in cyclophosphamide-treated mice is correlated with renewal of T cell compartment. Immunobiology, 2003; 207: 197–205
  2. Andersson Y., Lindquist S., Lagerqvist C., Hernell O.: Lactoferrin is responsible for the fungistatic effect of human milk. Early Hum. Dev., 2000; 59: 95–105
  3. Baveye S., Elass E., Mazurier J., Spik G., Legrand D.: Lactoferrin: a multifunctional glycoprotein involved in the modulation of the infl ammatory process. Clin. Chem. Lab. Med., 1999; 37: 281–286
  4. Ziemecki M. Wlaszczyk A., Wojciechowski R., Dawiskiba J., Kruzel M. : Lactoferin regulates the immune responses in post-surgical patients: Arch Immunol Ther. Exp., 2001;49: 325-333
  5. Bovine colostrum nanopeptide affects amyloid beta aggregation. M. Janusz, M. Woszczyna, M. Lisowski, A. Kubis, J. Macała, T. Gotszalk, J. Lisowski; FEBS Letters 583 (2009) 190–196
  6. Protective effect of Colostrinin on neuroblastoma cell survival is due to reduced aggregation of (-amyloid) D. Schuster, A. Rajendran, S.W. Hui, T. Nicotera, T. Srikrishnan, M.L. Kruzel Neuropeptides, 39 (2005), pp. 419–426
  7. Colostrinin (a naturally occurring, proline-rich, polypeptide mixture) in the treatment of Alzheimer’s disease. Bilikiewicz A., Gaus W.: J. Alzheimers Dis., 2004; 6: 17–26
  8. Hurley WL, Theil PK (2011) Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk. Nutrients 3: 442–474.
  9. IGF-1, IGF-2, the IGF-1 receptor and IGF binding protein act together to simulate muscle cell proliferation and differentiation. (Journal of Biological Chemistry, 1989)
  10. Bricker D. Colostrum: Implications for accelerated recovery in damaged muscle and cartilage, prevention of some pathogenic disease.The American Chiropractorpp 3-4 (1991).
  11. Biruhalem AssefaAyman M. MahmoudAndreas F. H. Pfeiffer,Andreas L. BirkenfeldJoachim Spranger, and Ayman M. Arafat Insulin-Like Growth Factor (IGF) Binding Protein-2, Independently of IGF-1, Induces GLUT-4 Translocation and Glucose Uptake in 3T3-L1 Adipocytes.Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Volume 2017, Article ID 3035184
  12. Hilpert H, Brussow H, Mietens C, et al. Use of bovine milk concentrate containing antibody to rotavirus to treat rotavirus gastroenteritis in infants. J Infect Dis 1987;156:158-166.
  13. Stephan W, Dichtelmuller H, Lissner R. Antibodies from colostrums in oral immunotherapy. J Clin Chem Clin Biochem 1990;28:19-23.
  14. Rump JA, Arndt R, Arnold A, et al. Treatment of diarrhoea in human immunodeficiency virus-infected patients with immunoglobulins from bovine colostrum. Clin Investig 1992;70:588-594. 16. Plettenberg A, Stoehr A, Stellbrink HJ, et al. A preparation from bovine colostrum in the treatment of HIV-postive patients with chronic diarrhea. Clin Investig 1993;71:42-45.
  15. Hałasa M. Immunologiczne podstawy działania colostrum. Poznań 2015.
  16. Kelly G.S. Bovine colostrums: a reviev of clinical uses. Altern Med Rev. 2003;8(4):378-394.
  17. Płusa T. : Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze. Polski. Merkuriusz. Lekarski., 2009, Tom XXVI, 153: 234-238
Colostrum Lab - największy polski producent siary bydlęcej w proszku.